Ams har svårt nå jobbmål för invandrare

NYHET2004-11-08

I år klarar inte Ams sitt mål med att hjälpa in vissa invandrare på arbetsmarknaden. Ungefär hälften av dem som ingår i ett Ams-projekt har fått jobb hittills.

Projektet, som kallas arbetsplatsintroduktion för vissa invandrare, är tvåårigt och pågår i 20 kommuner. Det omfattar invandrare som har sådan kompetens att de omedelbart kan ta ett jobb men där invandrarbakgrunden gör det svårare för dem än för svenskfödda att ens komma med på anställningsintervjuer.

Särskilt utbildade arbetsförmedlare ska hjälpa denna grupp arbetssökande att få kontakt med arbetsgivare och under högst sex månader stödja dem på den nya arbetsplatsen.

Ams mål fram till detta årsskifte har varit att ordna 5 775 jobb av den här typen men när två månader återstår av året har man lyckats få fram knappt 3 500. Av dem som gått igenom projektet har drygt hälften jobb efteråt.

Ams projektledare Torbjörn Wallin har förklarat för Dagens eko att han är ganska nöjd med resultatet ändå. Han förklarar det med dels minskad efterfrågan på arbetskraft och därmed ökad arbetslöshet, dels med att Ams nyrekryterat en del av de arbetsförmedlare som skulle arbeta med projektet.

Nästa år, då arbetsförmedlarna blivit mer erfarna och man ser en vändning på arbetsmarknaden, hoppas han på att projektet blir mer framgångsrikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA