Ams måste skärpa a-kassehanteringen

NYHET2005-03-24

Arbetsförmedlingarna måste skärpa sig i hanteringen av a-kasseärenden, anser regeringen, och ger Ams direktiv att ta fram tydligare rutiner och metoder.

Både Riksrevisionen och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har kritiserat arbetsförmedlingarnas hantering av a-kasseärenden. Bara 20 procent av mer än 25 000 regelbrott rapporterades år 2003 vidare från förmedlingen till a-kassorna, konstaterade Riksrevisionen i en rapport för en månad sedan. Arbetsförmedlingens bristande kontroll och bristande rutiner vid a-kassorna har gjort att kostnaden för arbetslöshetsförsäkringen blir högre än nödvändigt, konstaterade revisionen.

– Det är viktigt att det finns en gemensam tolkning inom förmedlingarna, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

– De arbetssökande ska få korrekt information, rätt insatser och rätt stöd.

Regeringen pekar ut fyra huvudområden där Ams får i uppdrag att ta fram bättre instruktioner:

o bättre rutiner för anvisning av arbete

o tydliga instruktioner för hur man ska rapportera regelbrott till a-kassan

o rutiner för uppföljning när ersättningsperioder förlängs

o kvalitetssäkring av handlingsplaner för varje arbetssökande

A-kassorna

Under förra året fick 617 000 personer ersättning från arbetslöshetsförsäkringen någon gång.
Totalt betalade a-kassorna ut 32,6 miljarder kronor för 56,4 miljoner ersättningsdagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA