Bild: Gamma-Man/Mostphotos

Anmälningar om covidpass skapar hårt tryck på JO

JUSTITIEOMBUDSMANNEN2021-12-07

Justitieombudsmannen, JO, har fått in över 10 000 anmälningar angående covidpassen – fler än det totala antalet anmälningar som brukar komma in under ett helt år. Anstormningen har skapat hårt tryck på myndigheten, som fått fördela om resurser för att hinna registrera alla anmälningar.

Under de senaste veckorna har det strömmat in anmälningar till JO. Anmälningarna kommer från privatpersoner som är upprörda över att det sedan 1 december krävs vaccinationsbevis, så kallade covidpass, för att komma in på till exempel biografer, konserter och teatrar. Under måndagen var antalet anmälningar uppe i 10 700.

Enligt Peter Karlén, ordförande för ST inom JO, har myndigheten klarat anstormningen bra, även om det varit tufft framför allt för registraturen och den grupp som jobbar med att bedöma anmälningarna.

– Hela myndigheten har ju påverkats, men majoriteten av ST-medlemmarna jobbar inte direkt med dessa anmälningar. Min uppfattning är att anmälningarna inte lett till några arbetsmiljöproblem, mycket tack vare digitala hjälpmedel som effektiviserat diarieföringen och läsningen av anmälningarna.

Marcus Agnvall, chef för registraturen på JO, konstaterar att det aldrig tidigare har kommit in så många anmälningar som gäller en och samma sak.

– Vi har fått omfördela resurser och ett par personer har i stort sett jobbat heltid med att registrera covidpass-anmälningar de senaste veckorna. Det har varit tufft, men vi har klarat det bra. Nu ser vi också att inströmningen börjar avta, säger han.

När en anmälan registrerats och diarieförts ska de bedömas av en handläggare. Just nu jobbar fem jurister med att läsa och hantera de anmälningar som rör covidpass, berättar Dan Johansson som är chef över gruppen.

– Det tar ju tid att titta på varje enskild anmälan, men vi har hunnit gå igenom en stor del redan, säger han.

Anmälningarna sorteras in i ”samlingsärenden” med totalt 2 000 anmälningar i varje ärende.

– Hittills har vi fem sådana samlingsärenden som rör Folkhälsomyndigheten och ett som rör regeringen. Utöver det finns det ett antal anmälningar som riktar sig mot andra myndigheter, till exempel Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten.

Dan Johansson menar att det är en utmaning att hinna med både anmälningarna som gäller covidpass samtidigt med alla andra anmälningar, men än så länge är det inte så mycket som behövt stå tillbaka.

– Vi jobbar hårt och försöker hinna med allting.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA