Anser sig ha säkrat lokal närvaro

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-06-15
Arbetsförmedlingen har nu säkrat lokal närvaro på samtliga 132 orter där kontor lades ned, skriver myndigheten i en lägesrapport till regeringen. På sex orter har Arbetsförmedlingen återupprättat egna kontor.

Arbetsförmedlingen har haft regeringens uppdrag att säkerställa den lokala närvaron vid de 132 orter där myndigheten beslutade att lägga ned kontor under 2019.

Lokal närvaro är säkrad på samtliga 132 orter, skriver Arbetsförmedlingen i en lägesrapport som överlämnades till regeringen i dag.

På sex orter – Hammarstrand, Härnösand, Årjäng, Hagfors, Hallsberg och Karlskoga – har myndigheten återupprättat egna kontor, antingen med fast bemanning eller kontor som personal reser till. På 102 orter anser myndigheten att det finns möjliga samarbetslösningar med andra, främst kommuner eller servicekontor. På resterande 24 orter bedöms ett närliggande kvarvarande arbetsförmedlingskontor vara en tillräcklig lösning. Utöver detta har Arbetsförmedlingen beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Arvidsjaur, Jokkmokk, Pajala, Storuman och Vilhelmina, eftersom ett alltför omfattande resande till dessa orter enligt myndigheten riskerar att bli resursineffektivt.

Arbetsförmedlingen lyfter i rapporten fram samarbetet med Statens servicecenter, SSC, som möjliggör både spontana och bokade kundmöten vid de statliga servicekontoren även för Arbetsförmedlingens kunder.

Myndigheterna har kommit överens om en utbyggnad av samarbetet under 2020–2021. En första etapp av ett bredare införande sker med start i juni på 18 orter i landet. En andra etapp sker i september på 23 orter samt i oktober på 23 orter. Resterande 28 orter är tänkta att etableras vartefter och vara i drift senast 2021.

Arbetsförmedlingen understryker dock att man också bygger ut digitala lösningar och personliga distansmöten.

”Hanteringen bör även sättas i relation till den ökade efterfrågan av självservicetjänster och distansmöten som uppstått med anledning av Coronapandemin och de stigande arbetslöshetsnivåerna”, skriver myndigheten i rapporten, och understryker att vad som är det lämpligaste sättet att säkerställa en likvärdig och nationell service på kan behöva omprövas och att detta kan förändras snabbt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.