Anställd får varning efter natt i domstolssal

DOMSTOLARNA2023-04-13

En domstolsanställd kvinna tilldelas en varning sedan hon en morgon hittats sovande i en förhandlingssal. Efter en festkväll på stan hade hon gått in i lokalerna tillsammans med två manliga vänner.

Kvinnan, vars agerande nu prövats av personalansvarsnämnden, hittades av städpersonal på morgonen då hon sov på golvet i förhandlingssalen.

Lagmannen gjorde en polisanmälan, men utredningen lades ned eftersom kvinnan inte begått något brott.

Arbetsgivaren anser dock att medarbetaren skadat förtroendet för myndigheten och orsakat säkerhetsrisker eftersom hon släppt in berusade vänner på arbetsplatsen nattetid. Myndigheten framhåller också att kollegor blev skrämda, då de först inte kunde utesluta att personen på golvet var död eller skadad.

Kvinnan själv anser att hon inte gjort något formellt fel, då domstolen saknar skriftliga besöksregler. Men hon säger att hon är ledsen för att kollegorna blev rädda och att hon har mått väldigt dåligt av händelsen. Att hon och vännerna gick in på arbetsplatsen förklarar hon bland annat med att hon väntade på en taxi.

Lokala medier har rapporterat om incidenten, och STs företrädare i personalansvarsnämnden ansåg att det kvinnan gått igenom som en följd av händelsen var straff nog. Men nämnden bedömer att en varning är befogad. Att påföljden inte blir kraftigare motiveras med den utsatthet som medierapporteringen inneburit, samt att inget talar för annat än att det varit fråga om en engångshändelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA