Anställda går till Jämo med sina löner

POLISEN2006-03-14

Tre kvinnliga civilanställda vid Sörmlandspolisen har lämnat in en anmälan om lönediskriminering till Jämo.

Enligt anmälan har kvinnorna 4000 kronor lägre månadslön än manliga poliser med samma arbetsuppgifter vid polisens kontaktcenter.

Sylvan Appelgren, vice ordförande i ST-sektionen vid Sörmlandspolisen, säger att hon förstår de anmälande kvinnorna.

–Det ska vara lika lön för lika arbete. Det här är ett jätteproblem inom polisen, och det handlar egentligen inte om kvinnor och mäns löner, utan om civilanställda gentemot poliser.

Löneklyftan uppstod när civilanställda började arbeta med att ta upp anmälningar i polisens nya kontaktcenter, PKC, arbetsuppgifter som tidigare endast poliser sysslat med. Ingångslönen för de civilanställda, 19000 kronor, blev för låg, säger Sylvan Appelgren.

Lokala förhandlingar om den här frågan började redan för ett år sedan, men de lades på is i avvaktan på att ett liknande fall i Östersund skulle avgöras. Men Östersundsärendet har dragit ut på tiden. Nu hoppas Sylvan Appelgren att lönerna för de civilanställda inom PKC ska kunna höjas i de ordinarie löneförhandlingar som just kommit igång.

–Mitt intryck är att arbetsgivaren är beredd att förhandla om detta, säger hon.

Hon väntar ännu på rättvisa

I ST Press nr 14/2004 berättade vi om Gunilla Mälberg, civilanställd utredare vid polisen i Östersund. Hon tjänade 7000 kronor mindre i lön än de utredande poliserna. Gunilla Mälberg väntar fortfarande på att löneskillnaden ska rättas till.

–Det har inte hänt något vare sig med mitt ärende eller med den lönekartläggning som ska göras på myndigheten. I juli är det två år sedan jag gjorde min anmälan till Jämo, säger Gunilla Mälberg

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA