Antalet nyinskrivna nyanlända per handläggare ökar och det sätter press på Weronica Öhrt och hennes kolleger på Arbetsförmedlingen i Spånga i Stockholm. »Så det känns jätte­jobbigt. Jag känner mig otillräcklig«, säger hon.
Bild: Elis Hoffman
Antalet nyinskrivna nyanlända per handläggare ökar och det sätter press på Weronica Öhrt och hennes kolleger på Arbetsförmedlingen i Spånga i Stockholm. »Så det känns jätte­jobbigt. Jag känner mig otillräcklig«, säger hon.

Anställda i kläm när lotsar avvecklas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-03-25

Systemet med etableringslotsar blev en flopp och ska avvecklas helt. Arbetsförmedlingen ska i stället anställa egen personal för att ersätta lotsar­na. Under tiden riskerar den redan hårt pressade befintliga personalen och de nyanlända att hamna i kläm.

– Läget är allvarligt. På många ställen har de anställda det tufft sedan länge. Medarbetarna är väldigt oroliga, säger Helena Perle­rot, ordförande för ST inom Arbets­förmedlingen.

Den bilden känner ST-medlemmen och etableringshandläggaren Wero­nica Öhrt igen. Hon arbetar på Arbetsförmedlingen i Spånga i Stockholm.

– Många är redan stressade här. Så det känns jättejobbigt. Jag känner mig otillräcklig, säger hon.

Anledningen till den snabba avveck­lingen av lotssystemet är eskalerande problem med aggressiv marknads­föring och ren kriminalitet. När Arbets­förmedlingen granskade 347 klagomål upptäcktes 11 misstänkta hot eller mordhot och 56 misstänkta brott mot folkbokföringslagen genom försäljning av adresser.

– Arbetssökande och anställda upplevde sig i vissa fall hotade av lotsar. Vi kunde inte längre garantera kvaliteten, säger Johan Nylander, verksamhetssamordnare på avdelningen för integ­ration och etablering.

Dessutom har den bristande effektiviteten kritiserats av Riksrevisionen. Sedan 20 februari får därför inga nyanlända invandrare som skrivs in hos Arbetsförmedlingen någon lots, och 20 maj skrotas systemet helt.

I avvaktan på att regeringen ska besluta om vad som ska hända med etableringsreformen i dess helhet har Arbetsförmedlingen aviserat att man ska göra tillfälliga nyanställningar under 2015 för att klara av lotsarnas arbets­uppgifter.

Under tiden får etableringshandläggarna på Arbetsförmedlingen försöka hantera situationen så gott det går.

– Det finns inte en chans att vi ska hinna ta över det lotsarna har gjort. Vi skulle behöva vara många fler anställda och ha ansvar för mycket färre ny­anlända per person, säger Weronica Öhrt.

Hon ansvarar just nu för 70 nyanlända, vilket är dubbelt så många som det var tänkt från början.

– Ännu så länge är de nyinskrivna upptagna med att ordna saker, som person­nummer. Men av erfarenhet vet jag att behovet av socialt stöd ökar när de landat lite mer. Några kommer att hitta egna vägar, andra blir hårt drabbade.

Hon tror att det kommer att dröja innan situationen blir bättre. Det tar tid att nyanställa och internutbilda,
menar hon.

Arbetsförmedlingen Stockholm Etab­lering i Spånga har omkring 2 200 nyanlända inskrivna.

– Det är en svår situation att sitta mitt emot en nyanländ och varken kunna hänvisa personen vidare eller själv ha tid att hjälpa, säger Fernando Pacheco Ponce, arbetsplatsombud i Spånga.

Hans bild är att de flesta av hand­läggarna är bekymrade över vilka konsekvenser avvecklingen får för deras redan höga arbetsbelastning. Fernando Pacheco Ponce förklarar att varje handläggare nu ansvarar för 60 till 70 nyanlända.

– Redan innan beslutet om avveckling togs hade den höga arbetsbelastningen lett till sämre kvalitet, vilket är frustrerande för medarbetarna, säger han.

I dag utnyttjar 32  000 personer rätten till lots. Att nyinskrivna ny­anlända kan hamna i ett vakuum oroar Melinda Törnqvist, skyddsombud på Arbets­förmedlingen i Skövde.

– Det har gått så fort. Det blir ett glapp.

Hon tror att en del arbetstid kommer att frigöras när handläggarna slipper all administration kring lotsarna.

– Men att de befintliga anställda ska räcka till för att ta över lotsarnas uppdrag helt och hållet är omöjligt.

Hennes kollega Johan Carlsson ansvarar i dag för 99 nyanlända. Även han tror att avvecklingen kommer att innebära mer jobb för etableringshand­läggarna. Han vill ha mer tid för att ge nyanlända det stöd de har rätt till.

– Men man får sätta upp en inre spärr, den egna hälsan är också viktig.

Verksamhetssamordnaren Johan Nylander på Arbetsförmedlingens huvudkontor håller med om att arbetsbelastningen är för hög inom etableringsuppdraget. Det var den redan innan beslutet att avveckla lotssystemet kom.

– Vi ser att antalet inskrivna ny­anlända per handläggare ökar.

Han säger att de sett i tidigare försöks­verksamhet att 30 nyanlända per handläggare är rimligt för att nå bästa resultat. Men i dag har etable­ringshandläggarna ofta ansvar för många fler.

Anledningen till att handläggarna är för få, enligt Arbetsförmedlingen, är att förvaltningsanslaget inte har ökat i takt med antalet inskrivna. Det ligger i stället kvar på de nivåer som planerades före krisen i Syrien och övriga Mellanöstern.

Men i år har förvaltningsanslaget för etablering ökat.

– Eftersom vi redan ligger efter handlar det om att rekrytera i kapp arbets­förmedlare för att hamna på en rimlig nivå, säger Johan Nylander.

Exakt när rekryteringen av ersättare till lotsarna kommer i gång och vilken kompetens som kommer att krävas är inte klart, förklarar han. Myndigheten bedömer att det behövs ett par hundra nya anställda.

– Under en begränsad period blir det antagligen så att arbetssökande kommer att höra av sig till sin etableringshandläggare och be om hjälp, konstaterar Johan Nylander.

STs Helena Perlerot befarar att det kommer ta tid att få någon avlastning på plats.

– Vi vill se krafttag från arbetsgivaren. Läget är allvarligt med tanke på hur det är redan nu. Minsta nya arbetsuppgift är en för mycket.

Hon blir upprörd när hon hör hur många nyanlända Johan Carlsson och Weronica Öhrt ansvarar för.

– Det är inte klokt. Jag förstår att de känner frustration och uppgivenhet, säger hon.

Avtal med 350 lotsföretag

  • Etableringsreformen sjösattes 2010. Ansvaret för arbetssökande nyanlända flyktingar flyttades då från kommunerna till Arbetsförmedlingen. Den nyanlände tilldelas en arbetsförmedlare, som i dagligt tal kallas etableringshandläggare.
  • Reformen innebar också att nyanlända skulle kunna välja en upphandlad etableringslots som stöd i kontakter med arbetsgivare och myndigheter. Stödet skulle ges i högst två år.
  • I slutet av 2014 hade Arbetsförmedlingen avtal med 350 lotsföretag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA