Anställda i staten får egen e-legitimation

STATSFÖRVALTNING2019-06-05
Nio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.

Snart lanseras ett e-ID för statligt anställda att använda i tjänsten, rapporterar Computer Sweden. I juni ska Försäkringskassan presentera en lösning för en e-tjänstelegitimation för autentisering, inloggning och signering. Den nya e-legitimationen ska ge de anställda tillgång till det de behöver på den egna myndigheten, men även hos andra myndigheter. Detta är särskilt viktigt inom Statens servicecenter, där personalen behöver tillgång till information från flera myndigheter.

Enligt tidningen samverkar just nu nio myndigheter om den nya lösningen – förutom Försäkringskassan också Barnombudsmannen, Brottsoffermyndigheten, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten, Riksgälden, Skatteverket, Statens servicecenter och Tullverket. Totalt berörs cirka 36 000 anställda av lösningen i nuläget. Men ambitionen är att alla statliga verksamheter i framtiden ska kunna använda e-tjänstelegitimationen.

Det är Försäkringskassan som har åtagit sig att driva tjänsten, men enligt projektledaren Per Jauring handlar det inte om ett leverantör-kundförhållande, utan om ett samarbete mellan myndigheterna:

”Det är total transparens gällande kostnadsbilden där alla betalar självkostnadspris. Utvecklingen av tjänsten sker gemensamt och vi har också gemensamma forum för styrningen”, säger han till Computer Sweden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.