Bild: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Anställde sin egen dotter utan att utlysa tjänst

HÖGSKOLAN2021-11-04
En chef vid Stockholms universitet anställde sin egen dotter och hennes pojkvän utan att göra någon öppen rekrytering. Universitetets ledning har valt att inte anmäla det inträffade till personalansvarsnämnden, uppger SVT.

En anonym anmälare uppmärksammade universitetet på att en av lärosätets chefer anställt sin egen dotter och hennes pojkvän utan någon offentlig utlysning. Enligt den anonyma anmälan ska båda ha bristande kvalifikationer för sina befattningar och ha varit beroende av andra anställda för att utföra sina arbetsuppgifter.

Universitetsledningen valde att låta personalchefen och chefsjuristen med skärpa påtala det olämpliga i förfarandet, men har avstått från att göra någon anmälan till personalansvarsnämnden, enligt SVT.

”Vi bedömde att detta ändå var en ringa företeelse, vilket möjligen kan låta konstigt. Det var ett akut läge och de behövde få in folk snabbt, det var en timanställning. Inramningen gör att det blir lite mindre allvarligt”, säger personalchefen Marie Högström till SVT.

Den aktuella chefen är fortfarande formellt anställd vid universitetet, men är arbetsbefriad med lön fram tills årsskiftet 2022. Enligt Marie Högström har detta inget att göra med jävssituationen i samband med anställningen, utan beror på intern kritik mot chefen i ett annat ärende.

”Ibland gör man den typen av överenskommelser när man kommit till vägs ände. Det är ett personärende så jag kan inte gå in i detalj på det. Det ligger en del bakom som handlar om henne personligen och om samarbetssvårigheter”, säger Marie Högström till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.