Ansvarsnämnden avslår begäran om avsked

HÖGSKOLAN2018-12-19

Mittuniversitetet begärde att Statens ansvarsnämnd skulle besluta om avsked med omedelbar verkan för en professor vid lärosätet. Men nämnden anser inte att det finns tillräckliga skäl för avsked.

I början av december anmälde Mittuniversitetet en professor till Statens ansvarsnämnd, som prövar frågor om disciplinansvar och avskedande för statligt anställda i högre befattningar. Professorn har enligt universitetet uppträtt på ett sådant sätt att han är uppenbart olämplig att inneha sin anställning. I sin anmälan begärde Mittuniversitetet att medarbetaren skulle avskedas med omedelbar verkan.

Nu har Statens ansvarsnämnd beslutat att avslå Mittuniversitetets begäran. Enligt nämnden råder inget tvivel om att anmälan till ansvarsnämnden har sin grund i en mycket infekterad tvist på Mittuniversitetet. Men den utredning som gjorts av högskolan är enligt nämnden inte tillräckligt entydig för att ligga till grund för ett beslut om avsked.

Professorn anmäldes i höstas till universitetets ledning av en doktorand för olämpligt uppförande. Doktoranden uppgav då att hon upplevt situationen som så hotfull att hon av rädsla för sin personliga säkerhet länge övervägde att avstå från att anmäla de missförhållanden hon upplevt sedan vårterminen.

”Uttalandena har också skadligt påverkat hennes liv efter anmälan då hon alltjämt upplever rädsla för sin personliga säkerhet och av det skälet bär ett personlarm”, skrev Mittuniversitetet i sin anmälan.

Missförhållandena för den forskarstuderande rubriceras i högskolans anmälan som kränkande särbehandling och brister i handledarskapet. Enligt universitets utredning ska den anmälda professorn också ha hotat chefer och kollegor vid lärosätet med misshandel och mord. Professorn bestrider alla anklagelser.

Enligt Statens ansvarsnämnd når det som framförs i utredningen när det gäller kränkande särbehandling och brister i handledarskapet inte upp till gränsen för avskedande. Om högskolan vill driva ärendet vidare får det ske inom den egna myndigheten som uppsägning av personliga skäl.

När det gäller de påstådda hotelserna konstaterar ansvarsnämnden att ord står mot ord, och att polisen har lagt ned sin utredning av hoten.

Nämnden överlämnar nu ärendet till universitetet för att eventuellt inleda ett förfarande om uppsägning av personliga skäl och avskriver ärendet från vidare handläggning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA