Antalet långtidsarbetslösa TCO-medlemmar ökar

ARBETSMARKNAD2021-03-22
Det är stor risk att en växande andel av TCO-förbundens medlemmar hamnar i långtidsarbetslöshet, säger TCOs ordförande Therese Svanström till Sveriges Radios Ekot. TCO kräver nu att satsningarna på utbildning och omställning intensifieras.

Andelen långtidsarbetslösa medlemmar, det vill säga personer som varit arbetslösa mer än ett år, har ökat påtagligt i TCO-förbundens a-kassor, konstaterar TCO i ett pressmeddelande. I slutet av 2020 var 20 000 personer långtidsarbetslösa. Det är en ökning med 30 procent jämfört med läget före pandemin. Under samma period fördubblades antalet medlemmar som varit arbetslösa sex till tolv månader. Det är personer som riskerar långtidsarbetslöshet om inget görs snarast. 

”Det är en oro vi har, att människor med både utbildning och färsk erfarenhet hamnar i längre arbetslöshet. Att det ser ut så här är nytt för TCO-förbundens medlemmar”, konstaterar TCO-ordföranden Therese Svanström i en intervju med Ekot.

Att allt fler blir långtidsarbetslösa hämmar arbetsmarknadens återhämtning och skadar såväl samhället som individerna, skriver TCO. Forskning visar att chansen att komma tillbaka i arbete minskar ju längre en är arbetslös.

För att lösa problemen vill TCO att arbetsmarknadspolitiken ytterligare inriktas mot utbildnings- och omställningsinsatser. TCO föreslår bland annat att: 

  • Arbetsförmedlingens resurser används fullt ut och att insatser sätts in tidigare.
  • Arbetsförmedlingens möjligheter att anvisa arbetslösa till reguljär utbildning utökas.
  • antalet platser i arbetsmarknadsutbildningar ökas.
  • studie- och yrkesvägledningen förstärks.
  • utbildningarna anpassas efter de yrkesverksammas behov och förutsättningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.