Antiziganism präglar romers vardag

DISKRIMINERING2014-12-03

Diskriminering, fördomar och antiziganism är en del av många svenska romers vardag. Det framgår av en rapport som Länsstyrelsen i Stockholm har överlämnat till regeringen.

Fördomar och okunskap om romer på myndigheter riskerar enligt rapporten att resultera i dåligt bemötande, bristande kommunikation och felaktiga insatser. Fördomar om romer leder till att många döljer sin romska identitet i mötet med myndigheter, arbetsgivare och arbetskamrater.

”Vår slutsats är att myndigheter och kommuner behöver få riktade uppdrag med särskild finansiering för att situationen ska kunna förändras. Myndigheter behöver också få i uppdrag att fortsätta följa upp de insatser som genomförs och hur romer själva uppfattar situationen”, säger Länsstyrelsens ansvariga samordnare Majlis Nilsson i ett pressmeddelande.

På regeringens uppdrag har Länsstyrelsen i Stockholm genomfört en nulägesbeskrivning av situationen för romer i Malmö, Helsingborg, Göteborg, Linköping och Luleå. I undersökningen har Boverket, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Skolverket bidragit med beskrivningar inom sina områden.

”Målet för den samordnade strategin för romsk inkludering är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. Vi kan dessvärre bara konstatera att målet i dag är långt ifrån uppnått och att utvecklingen går långsamt”, säger Majlis Nilsson.

Rapporten behandlar situationen för romer när det gäller arbete, bostad, hälsa, utbildning, social trygghet och omsorg. Inom samtliga områden förekommer diskriminerande strukturer, fördomar och förutfattade meningar om romer som grupp samt antiziganism.

”Än i dag har många romer svårt att tillgodogöra sig rättigheter inom områden som utbildning, arbete och bostad”, säger Majlis Nilsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA