Arbetsförmedlare åtalad för grovt mutbrott

ARBETSFÖRMEDLINGEN2023-08-14

En tidigare medarbetare på Arbetsförmedlingen har åtalats, misstänkt för att i samband med anställningen ha tagit mutor från en tidigare arbetsgivare, rapporterar Arbetet. Arbetsförmedlaren ska ha tagit emot mer än 400 000 kronor till sitt privata konto.

Den åtalade arbetsförmedlaren ska enligt Arbetet tidigare ha varit anställd av ett jobbcoachningsföretag. Den tidigare arbetsgivaren ska enligt åtalet under perioden oktober 2018 till oktober 2019 ha betalat 426 000 kronor till arbetsförmedlaren, som under samma period i sin tjänst som arbetsförmedlare ska ha medverkat till att företaget fått ut statliga stödpengar. Totalt handlar det enligt tidningen om utbetalningar på 1,1 miljoner kronor för olika tjänster för arbetslösa till den tidigare arbetsgivaren och till andra bolag med kopplingar till denne.

Mannen har nu åtalats för grovt tagande av muta och grovt tjänstefel, skriver Arbetet. En företrädare för jobbcoachningsföretaget åtalas samtidigt för grovt givande av muta. Båda förnekar brott. Åklagaren yrkar även på att jobbcoachningsbolaget ådöms en företagsbot om fyra miljoner kronor.

Arbetsförmedlingen har sagt upp avtalet med jobbcoachningsbolaget och avskedat arbetsförmedlaren, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA