Arbetsförmedlarens sång en nätsuccé

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-03-25
ST-medlemmen Karin Lundberg, arbetsförmedlare i Hudiksvall, har gjort succé på nätet. På bara ett par dagar har hennes rimmade sång ”Visan om arbetsförmedlarens vardag” visats över tiotusen gånger.

I mer än 40 år har Karin Lundberg arbetat som arbetsförmedlare och hon säger att hon älskar sitt jobb. Men hennes sång som sprids över nätet är inte bara full av humor, utan också av ilska.

Hur föddes idén till den här sången?

– Det var under älgjakten. Jag tände kaminen med en gammeltidning och fick syn på en insändare som klagade på Arbetsförmedlingen. Jag borde vara luttrad, för så där låter det jämt. Men det var älgpass, så jag hade jättegott om tid och började skriva på den här sången som någon sorts svar.

– Sedan sjöng jag den på ett APT-möte som vi hade i höstas och det var mina kollegor som övertalade mig att filma sången och lägga ut den.

”Visan om arbetsförmedlarens vardag” är en rimmad skildring av de anställdas situation på myndigheten. I Youtube-klippet står hon framför sin jobbdator och sjunger vers efter vers, om sin frustration över teknikstrul, arbetsbelastning, stress och politiker som ständigt fattar nya beslut om verksamheten.

När kasten är tvära är det lätt att börja svära

En vecka ska man blåsa på, bevilja hej och hå

beslut så man blir blå, ja då kan alla allting få

Och nästa vecka ska man spara

Vad tror du det är som gör att sången har visats så många gånger?

– Jag vet inte, men det är helt fantastiskt. Jag har fått jättemånga mejl från kollegor också. De säger att sången ger dem råg i ryggen, att jag gör mig till tolk för det så många av oss känner. Det är väldigt roligt.

– Men helst vill jag inte prata så mycket om den utan låta sången tala för sig själv. Det var en kollega som kom och sa ”Jag ger mig fan på att du snart är på Let’s dance också!”, men nej, det kommer jag inte att vara. Jag är så glad och nöjd med att ha det fantastiska jobb som jag har.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Clas (ej verifierad) tors, 03/27/2014 - 11:33
Det är så många som lyssnat på den och uppskattar den för att den på både roligt och argt sätt beskriver hur många i myndigheten känner det. Jag tror även att många av kunderna kan känna igen mycket av texten.
Inlagt av Tomas Renhorn (ej verifierad) fre, 03/28/2014 - 13:37
Suveränt bra, fyndig och talande text.
Inlagt av catarina (ej verifierad) tors, 04/10/2014 - 19:41
En intelligent och rolig sång som jag känner igen. Kan däremot inte komma på vem som framfört den. Är det Hasse och Tage? Vad heter sången?
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.