Bild: Alexander Armiento

Arbetsförmedlingen infiltreras av brottslingar

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-09-21
Arbetsförmedlingen har infiltrerats av personer med intresse att lära sig välfärdssystemen inifrån, uppger Ekot. Personerna ska enligt myndigheten ha koppling till den organiserade brottsligheten.

Eva-Lena Edberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen, säger till Ekot att organiserad brottslighet utnyttjar myndigheten på flera sätt. Det handlar bland annat om felaktiga lönebidrag och upphandlade förmedlingstjänster som stöd och matchning. Enligt myndigheten har man vid flera tillfällen identifierat att anställda fungerat som infiltratörer åt kriminella nätverk som begår brott mot välfärdssystemen, uppger Ekot.

Personerna har anställts genom normala rekryteringsprocesser, berättar Eva-Lena Edberg. Deras uppdrag är att lära sig system och arbetssätt, för att möjliggöra för den organiserade brottsligheten att utnyttja systemen. Enligt Eva-Lena Edberg har brottsuppläggen blivit mer organiserade och avancerade.

”Vi behöver verkligen jobba mer för att få lättnader när det gäller sekretesslagstiftning mellan myndigheter. Och vi behöver få ännu bättre möjligheter att stoppa och neka när vi vet att en arbetsgivare eller aktör inte är seriös, i dag kan vi tvingas fortsätta betala ut pengar av den anledningen att vi saknar lagstöd att stoppa den här utbetalningen”, säger Eva-Lena Edberg till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.