Arbetsförmedlingen ska analysera hur den befintliga tjänsten Stöd och matchning kan utvecklas för att skapa en effektiv matchning till etableringsjobb.
Bild: Mostphotos
Arbetsförmedlingen ska analysera hur den befintliga tjänsten Stöd och matchning kan utvecklas för att skapa en effektiv matchning till etableringsjobb.

Arbetsförmedlingen tar fram modell för matchning

ETABLERING2018-06-05

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram en modell för matchning till etableringsjobb. Uppdraget ska genomföras i samråd med LO, Unionen och Svenskt Näringsliv.

Arbetsförmedlingen ska analysera hur den befintliga tjänsten Stöd och matchning kan utvecklas för att skapa en effektiv matchning till etableringsjobb. I uppdraget ingår att analysera dimensioneringen av tjänsten.

Uppdraget bygger på att regeringen, LO, Unionen och Svenskt Näringsliv är överens om att etableringsjobb bör införas. Aktörerna gjorde en gemensam avsiktsförklaring om etableringsjobben 5 mars i år. Syftet ska vara att etablera nyanlända och långtidsarbetslösa kvinnor och män på arbetsmarknaden, samt förbättra arbetsgivarnas framtida kompetensförsörjning.

Etableringsjobben ska möjliggöra för nyanlända och långtidsarbetslösa att få jobb hos en arbetsgivare som har ett kollektivavtal om etableringsjobb. Satsningen ska leda till att nyanlända och långtidsarbetslösa får möjlighet att skaffa kunskaper och erfarenheter som efterfrågas på arbetsmarknaden. Etableringsjobbet ska normalt kunna leda till en tillsvidareanställning på heltid hos arbetsgivaren. Av avsiktsförklaringen framgår att externa aktörer ska stå för en väsentlig del av matchningen till etableringsjobb.

Arbetsförmedlingen uppdrag är att utforma en upphandlad modell för matchning till etableringsjobb. Om det krävs lagändringar för att få fram en effektiv modell för upphandlad matchning ska myndigheten lägga fram sådana förslag. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 30 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA