Arbetsgivare mot kartläggning

LÖNER2007-05-29

Med Arbetsgivarverket i spetsen tågade på måndagen åtta tunga arbetsgivarorganisationer in till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och krävde att få slippa lönekartläggningar.

– Det är förskräckligt , säger STs ordförande Annette Carnhede. Men jag känner en viss trygghet för att ministern som är ansvarig för de här frågorna står fast och ställer krav att myndigheterna ska göra mer för att komma åt de osakliga löneskillnaderna.

Arbetsgivarverkets generaldirektör
Göran Ekström har under en längre tid kritiserat de lönekartläggningar som krävs enligt jämställdhetslagen. Enligt
Göran Ekström ger de ingen klar bild av löneskillnaderna samtidigt som de är för arbetskrävande. Han har uppmanat myndigheterna att inte lägga alltför stora resurser på dem.

På måndagen gjorde verket tillsammans med Svenskt Näringsliv, Almega, KFO, Skogsindustrierna, Svenska Handel, Teknikföretagen och Transportgruppen en gemensam uppvaktning av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och lämnade över en skrivelse till regeringen.

– Vi framförde ruggigt hård kritik mot lagstiftningen utifrån våra olika bevekelsegrunder, sa Almegas vd Jonas Milton till Dagens Nyheter efter den timslånga uppvaktningen.

”Lagens krav bygger på så kraftiga förenklingar av verkligheten att lagen - tvärt emot sitt syfte - skapar hinder för saklig lönesättning”, skriver arbetsgivarna.

– Jag blir förfärad, men jag tror det beror på okunskap. Jag känner inte till något annat sätt att komma åt de osakliga löneskillnaderna, säger Annette Carnhede.

Hon är inte överraskad över arbetsgivaraktionen, men förutsätter att den inte får något gehör hos regeringen. Lönekartläggningarna är mycket viktiga, inte bara för att komma åt de osakliga löneskillnaderna utan också för kompetensutveckling och rekrytering, säger hon.

– Det är förfärligt att svenska myndigheter kan obstruera svensk lagstiftning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA