Arbetsgivaren försvarar delpensioner

PENSIONER2008-12-05

Arbetsgivarverket tillbakavisar Riksrevisionens kritik mot det statliga delpensionsavtalet. Verket hävdar att avtalet gör det möjligt för fler att fortsätta jobba.

Enligt Arbetsgivarverket har Riksrevisionen inte lyckats visa att arbetsutbudet verkligen minskar med möjligheten till delpension. I ett pressmeddelande skriver verket att det är tveksamt om de som får delpension annars skulle ha stannat kvar i sin anställning och kunnat göra en fullgod arbetsinsats. Verket hänvisar också till en arbetsmiljöundersökning från Statistiska centralbyrån där de statsanställda i högre omfattning än andra anställda sa att de kan tänka sig att arbeta till 67 år.

Arbetsgivarverket påpekar också att beslut att bevilja delpension fattas av arbetsgivaren och inte är en rättighet för den anställde:

”Riksrevisionens rekommendation att Arbetsgivarverket ska granska hur enskilda statliga arbetsgivare tillämpar delpensionsavtalet är inte förenligt med det delegerade arbetsgivaransvaret och verkets roll som medlemsorganisation, såvida inte den enskilde arbetsgivarens agerande stör andra arbetsgivare eller partsrelationerna inom det statliga avtalsområdet”, skriver verket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Allmän pension
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA