Statlig delpension populär men dyr

RIKSREVISIONEN2008-12-04

Mer än var fjärde statligt anställd i åldern 61-64 år har delpension. Det statliga pensionsavtalet har förmodligen lett till att äldre arbetar mindre än de skulle ha gjort utan avtalet, anser Riksrevisionen.

– Det statliga delpensionsavtalet riskerar att motverka statsmakternas mål att äldre ska stanna i arbetslivet, säger riksrevisor Eva Lindström i en kommentar till Riksrevisionens granskning.

Möjligheten till delpension infördes i det statliga pensionsavtal som började gälla 2003, PA03. De gäller anställda i åldern 61-64 år, och kan ges till 50 procent eller 20 procent. Det är den enskilde arbetsgivaren som tar ställning till ansökan om delpension. Den som får 50-procentig delpension arbetar halvtid, men får 80 procent av en heltidslön.

Villkoren är mycket förmånliga för den enskilde, anser Riksrevisionen. Men i undersökningen framkommer att delpension kan innebära ekonomiska fördelar även för arbetsgivaren. Ofta har deltidspensionären kvar alla arbetsuppgifter, och då kan myndigheten spara pengar genom att inte nyrekrytera.

I slutet av 2007 hade 28 procent av de statligt anställda i åldern 61-64 år delpension, vilket kostar 430 miljoner kronor om året. Men benägenheten att bevilja pension varierar starkt mellan myndigheterna. Vid Lantmäteriet var andelen 55 procent, vid Högskolan i Gävle bara en procent. Det kan också vara stora skillnader mellan olika personalgrupper inom en och samma myndighet.

Pensionsavtalet har setts som ett led i statsmakternas strävan att behålla äldre kvar i arbetslivet så länge som möjligt. Men Riksrevisionens bedömning är att avtalet snarare minskat arbetsutbudet bland äldre statstjänstemän. Det har varit en enkel lösning som parterna valt i stället för att anpassa arbetsuppgifter och arbetsorganisation så att de äldre kan fortsätta på heltid.

Dessutom gäller avtalet inte efter att man fyllt 65, vilket minskar viljan att arbeta efter den formella pensionsdagen.

Rapporten mynnar ut i tre förslag:

  • Arbetsgivarverket, AgV, bör följa upp om avtalets konstruktion har förutsättningar att öka arbetsutbudet, och särskilt titta på åldersgränsen för delpension.
  • Myndigheterna och AgV bör undersöka om det finns behov av att samordna tillämpningen av avtalet.
  • Arbetsgivarna bör se över om man kan strama upp tillämpningen så att fler äldre jobbar mer.


    I ett pressmeddelande kommenterar STs ordförande Annette Carnhede Riksrevisionens granskning:

    ”Avtalet fyller den uppgift som avtalet var tänkt att fylla – nämligen att främja en arbetslinje inom statsförvaltningen. Våra utvärderingar visar att antalet anställda, äldre än 61 år, har ökat under de senaste fem åren. Detta gör att myndigheterna både kan bibehålla och överföra kompetens till nyanställda.”

    Annette Carnhede går också emot Riksrevisionens slutsats att delpensionsavtalet lockar många att ta tidig pension. Snarare är det tvärtom, menar hon:

    ”Utan avtalet skulle många äldre ha tvingats lämna arbetslivet. Detta inte minst med tanke på de stora nedskärningar och omstruktureringar som staten varit utsatt för under de senaste åren.”

  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    Inlagt av mari (ej verifierad) fre, 12/05/2008 - 14:25
    delpensionsavtalet gäller för de om är mellan 61-64 år - detta är inte alltid sant då lokalt avtal på min arbetsplats gjort att ingen under 63 år kan söka delpension. är det riktigt att så får ske när ett centralt avtal gäller från 61 år???

    Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA