Arbetsgivaren vill skjuta upp avtalsförhandlingar

FK2004-06-23

Arbetsgivaren vill förlänga det gällande avtalet för försäkringskassorna till årsskiftet, då kassorna förstatligas. Men ST är emot en förlängning.

– Vi tänker förhandla i båda avtalsrörelserna – med Försäkringskassornas förbund och med Arbetsgivarverket – för att lösa framför allt lönefrågan och övergångsreglerna för pension på försäkringskassorna, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.

Motiveringen från arbetsgivarsidan är att förhandlingarna måste utgå från situationen nästa år, då försäkringskassorna och Riksförsäkringsverket slås samman. Och det håller ST med om, men facket vill förhandla nu om ett avtal som kan gälla även efter årsskiftet.

Och enligt Johan Tengblad kan arbetsgivarna inte vägra att förhandla.

– Vi har satt ut förhandlingsdagar i vanlig ordning, med början i nästa vecka, säger han.

ST kräver att lönenivån höjs för de anställda på försäkringskassan, vilket skulle kosta 700 miljoner kronor. Om det ska gå att få igenom krävs att regeringen avsätter pengar för detta i höstens budgetproposition. Men det betyder inte att det är meningslöst att prata löner innan regeringen lägger sin budget i september, anser Johan Tengblad.

– Vi kräver löneökningar oavsett vad regeringen gör, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA