"Arbetsgivarverket försöker rädda ansiktet"

AVTAL2004-10-18

Arbetsgivarverkets förhandlingschef, Elisabeth Bjar, säger att arbetsgivaren vill förhandla, men att motparten saknar förhandlingsvilja. ”De försöker bara rädda ansiktet”, svarar STs förhandlingschef.

Idag kom Arbetsgivarverket med vad de själva kallar ett heltäckande bud till OFR. Tidigare har det talats om slutbud och datumet för detta har gång på gång skjutits upp.

– Det var inte vi som införde ordet slutbud som begrepp, det gjorde STs förhandlingschef Johan Tengblad. Så småningom svarade vi att vi skulle ta fram ett sådant, förklarar Elisabeth Bjar.

STs förhandlingschef Johan Tengblad talar om efterhandskonstruktioner:

– Nu försöker de rädda sitt ansikte, säger han. Arbetsgivarverket avbröt ensidigt förhandlingarna för två veckor sedan och talade så småningom om att de tänkte lägga ett slutbud. Och det utan några ytterligare förhandlingar.

Men enligt Elisabeth Bjar är det motparten som saknar förhandlingsvilja. För att få en reaktion har Arbetsgivarverket nu lagt ett bud som omfattar såväl trygghetsavtalet, pensionsavtalet och lönefrågorna, förklarar hon.

– Men vi har inte ens lyckats få fram något förhandlingsdatum från OFR.

Elisabeth Bjar säger också att OFRs förhandlare antingen suttit tysta eller sagt nej under de förhandlingar som förts hittills.

– Jag kan bara tolka deras tystnad som om de saknar ett förhandlingsmandat. Som förhandlingskartell måste man stå upp för varandra och inte spela åt olika håll.

Talet om att OFRs förhandlare suttit tysta och saknar förhandlingsmandat avvisar Johan Tengblad som helt gripet ur luften.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA