Arbetsgivarverket på kollisionskurs med ST

NYHET2005-02-10

I ett cirkulär till myndigheterna vill Arbetsgivarverket förhindra sina medlemmar från att använda STs modell för lönesättningssamtal.

– Det här är oerhört allvarligt, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Hon förklarar att ST och Arbetsgivarverket alltid har kunnat lita på varandra och att STs linje stått klar under hela förhandlingsarbetet.

– Vi uppfattar Arbetgivarverkets agerande som ett svek.

Det Arbetsgivarverket försöker göra är att ställa de lokala facken inför ett ultimatum. De kan välja mellan traditionella kollektivavtalsförhandlingar eller acceptera modellen med lönesättande samtal. I det senare fallet blir lönen automatiskt kollektivavtalsreglerad.

STs modell för lönesättningssamtal innebär att överenskommelser om lön mellan arbetstagare och chef ska avslutas med att parterna tecknar ett kollektivavtal. Därmed kan facket ta ansvar för helheten och bland annat se till att kraven i jämställdhetslagen och övriga diskrimineringslagar är uppfyllda.

– Arbetsgivarverket har vid ett flertal tillfällen bekräftat att lönesättningssamtal inryms i den förhandlingsmodell som avslutas med att parterna undertecknar ett kollektivavtal, säger Annette Carnhede.

Men i skrivelsen avråder Arbetsgivarverket ”bestämt” sina medlemmar från att använda STs modell. Lokala överenskommelser om att använda den får över huvud taget inte träffas.

Istället vill Arbetsgivarverket att lönesättande samtal ska genomföras enligt den modell som kallas 8:2 i avtalet och som innebär att en överenskommelse om lön mellan arbetstagare och chef automatiskt blir kollektivavtalsreglerad.

ST avråder de lokala facken från att använda sig av paragraf 8:2.

– Vi kommer dra in medlemmarna i en bred debatt om hur vi ska hantera situationen, säger Annette Carnhede.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA