Arbetsgivarverket vill byta system - För lågt bud anser ST

AVTALSPENSION2003-12-17

I förhandlingarna om ett nytt avgiftsbestämt pensionsavtal har Arbetsgivarverket lämnat ett första bud på 2,2 procent. För lågt, tycker ST.

Av:  Ingemar Karlsson

– 2,2 procent räcker inte för att vi ska lämna vårt nuvarande pensionsavtal, säger Johan Tengblad, förhandlingschef på ST.

Arbetsgivaren har i ett utgångsbud erbjudit att betala in en avgift på 2,2 procent av hela den pensionsgrundande lönen. För månadslöner över 23 550 kronor behålls huvudsakligen ett förmånsbestämt system.

Utgångspunkten i förhandlingarna, som sköts av OFR, är att pensionsavtalet inte ska försämras om det blir en övergång från det nuvarande förmånsbestämda, PA 91, till ett avgiftsbestämt pensionsavtal.

– Vi tittar på vilka kostnader arbetsgivaren har för dagens pensionsavtal. Det gäller alla delar i avtalet – ålderspension, sjukpension, efterlevandepension med mera, säger Elisabeth Sasse, förhandlare på OFR.

Tillsammans med Kåpan, som är en avgiftsbestämd del av pensionsavtalet redan idag, skulle avgiftsnivån i arbetsgivarens bud till ny avtalspension sammanlagt hamna på 3,9 procent.

Inför nästa steg i förhandlingarna gör ST en informationssatsning till medlemmar och förtroendevalda.

–Vi går igenom vad vi förhandlar om och läget i förhandlingarna, säger Johan Tengblad.

Det sker med en folder inbladad i nästa nummer av Statstjänstemannen och med kontinuerlig uppdatering av hemsidan.

Från mitten av oktober ordnar STs regioner möten om pensionsförhandlingarna för förtroendevalda och medlemmar. I slutet på november möts STs förhandlingsråd för att ta ställning till ett avtalsförslag.

– Vi har en överenskommelse med Arbetsgivarverket om att vara klara med pensionsförhandlingarna före årsskiftet. Det börjar bli bråttom, säger Johan Tengblad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA