Arbetslösa invandrarkvinnor mår sämst

STUDIE2004-09-07

Kvinnornas sämre hälsa beror på dålig ekonomi och isolering. De invandrade männen lider framför allt av vad de gått igenom i samband med våld och krig.

Uppgifterna om de arbetslösa invandrarnas hälsa finns i en studie, där 30 män och 30 kvinnor i Botkyrka kommun ingår. Mer än hälften av deltagarna har angett att de lider av dålig hälsa. Bilden kompliceras av att det är svårt att utreda sambandet mellan arbetslöshet, migration och ohälsa.

Enligt forskaren Sharareh Akhavan lever samtliga som ingått i studien i en utsatt situation med dålig ekonomi och utanförskap. Framför allt kvinnornas hälsa är dålig, många har levt ett ”osynligt liv” hemma eller haft informella jobb. När de ska försörja sig själva är de hänvisade till socialbidrag.

Vad männen mår dåligt av är händelser i samband med våld och krig.

Bakom rapporten står forskarna Sharareh Akhavan och Carina Bildt vid Arbetslivsinstitutet och forskare vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA