Arbetslösheten är nu åtta procent

ARBETSMARKNAD2020-04-21

Arbetslösheten fortsätter att öka i snabb takt och är nu uppe i åtta procent, enligt Arbetsförmedlingen. Däremot har antalet varsel om uppsägning dämpats den senaste veckan.

Mellan 13 och 19 april skrev 13 190 personer in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är 8 189 fler än samma vecka 2019. Totalt är antalet inskrivna arbetslösa nu uppe i 409 257 personer. Sedan 1 mars har enligt ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen 95 445 personer tillkommit som inskrivna arbetslösa.

”Effekterna av inbromsningen på arbetsmarknaden är tydlig med ett stort antal personer som blir uppsagda och arbetslösa”, konstaterar myndighetens analyschef Annika Sundén.

Under förra veckan varslades 4 001 personer om uppsägning. Den värsta veckan under pandemikrisen var enligt pressmeddelandet från 23 till 29 mars, då totalt 18 433 personer berördes av nya varsel om uppsägning. Sammanlagt har nu 60 134 personer blivit varslade om uppsägning sedan 1 mars.

”Det är en påtaglig dämpning i antalet varsel, vilket kan bero på att Tillväxtverket börjat bevilja stöd för korttidsarbete”, förklarar Annika Sundén.

I vissa branscher har efterfrågan på arbetskraft stannat upp nästan helt, till exempel inom hotell och restaurang. Samtidigt är behovet stort inom vård och omsorg och inom de gröna näringarna, som till exempel skogsarbetare och bärplockare.

”Krisen kommer att påskynda strukturomvandlingen. Rådet till de som blir arbetslösa är att söka de jobb som finns och att uppdatera sin kompetens för att vara redo att ta de jobb som kommer när krisen är över”, kommenterar Annika Sundén läget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA