Arbetsmiljöbrister på Arbetsmiljöverket

ARBETSMILJÖ2014-11-11
Efter krav från de lokala facken ST och Saco kommer nu den administrativa personalen på Arbetsmiljöverket att samlas för att diskutera arbetsmiljön. En enkät har visat på stora brister.

I en gemensam skrivelse till myndighetens ledning har de lokala facken krävt att arbetssituationen för administratörerna ska ses över. Facken har fått signaler från flera håll om hög arbetsbelastning och svårigheter att hinna med. Anställda vittnar om utmattningssymtom som stress och svårigheter till återhämtning. Det lyfter de lokala facken fram i sin skrivelse.

Ett underlag om bland annat sjukfrånvaro har tagits fram och samtliga administratörer har svarat på en enkät, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. 

”Det här är en fråga som vi tar på stort allvar. Det är mycket positivt att fackklubbarna har gett oss den här signalen, så att vi som arbetsgivare kan agera snabbt för att motverka ohälsa. Arbetet är nu i full gång”, kommenterar chefen för Inspektionsavdelningen Håkan Olsson i pressmeddelandet.

Samtliga administratörer genomför nu, med start på onsdag, ett tvådagarsmöte tillsammans med sina chefer, för att gå igenom nuläge och handlingsplan.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem tillträdde för fyra veckor sedan, samtidigt som regeringen lade fram sitt budgetförslag. I en intervju med Arbetarskydd konstaterar hon att arbetet på myndigheten är tufft. Att anställda känner sig pressade och frustrerade är något hon säger att hon ser på med stort allvar:

”Det här har ju mött mig i dörren, och jag har ännu inte något klart svar på hur vi ska lösa det. Vi måste kanske fråga oss hur vi jobbar och vilka förväntningar uppdragsgivaren har på oss. Många av dessa frågor vänder jag mig till medarbetarna med, de är experter på sitt område. Jag upplever att de har ett väldigt stort engagemang i sitt arbete”, säger Erna Zelmin-Ekenhem till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Spagge (ej verifierad) fre, 11/14/2014 - 15:27
Mycket sorglig men knappast förvånande.
De anställda hinner ju inte alls med sina mkt viktiga arbetsuppgifter vilket drabbar många utsatta mäniskor i Sverige. Hoppas den nya GD är kunnig och mänsklig det behövs. Och att mer resurser ges till verket.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.