Arbetsmiljöinspektörer sägs upp

UPPSÄGNING2007-11-09

Trots ett stort, pågående nedskärningsprogram håller inte budgeten för Arbetsmiljöverket. Ytterligare ett 50-tal personer måste bort, de flesta arbetsmiljöinspektörer.

Enligt information som lagts ut på verkets intranät vill ledningen minska avdelningen för inspektion med 41 årsarbetskrafter. Inom den centrala tillsynen försvinner fem tjänster, och avdelningen för verksamhetsstöd och kommunikation förlorar tre tjänster.

Den borgerliga regeringen minskade anslaget till Arbetsmiljöverket med 30 procent, och verket är mitt uppe i ett treårigt neddragningsprogram. Bakgrunden till de nya nedskärningarna är att kostnaderna blivit högre och intäkterna lägre än väntat.

Verket hade räknat med högre uppräkning av löneanslaget, trots att det stod klart när budgetpropositionen lämnades i september att uppräkningen 2008 skulle ligga på endast 0,78 procent. Tidigare har man också hoppats att kunna ta ut 14–16 miljoner kronor i utökad anslagskredit, vilket man nu inte längre vågar räkna med.

Förhandlingarna med facken börjar i nästa vecka. Generaldirektör Mikael Sjöberg säger på verkets intranät att man till att börja med kommer att erbjuda ett antal personer frivillig avgång och därefter säga upp så många ytterligare som behövs.

– Vi ska göra allt för att denna smärtsamma process ska hanteras så snabbt som det överhuvudtaget är möjligt, säger Mikael Sjöberg i informationen till personalen.

I distrikten, där i huvudsak arbetsmiljöinspektörer arbetar, försvinner omkring var tionde tjänst. Anledningen till att den verksamheten drabbas så hårt är att ledningen bedömer att det inte går att skära mer i övrig verksamhet. Huvudkontorets avdelningar för central tillsyn, administration och information har i det närmaste halverats i och med det pågående nedskärningsprogrammet.

På fredagsförmiddagen hölls ett personalmöte om krisläget.

– Det är chockartat, de är helt bestörta ute i distrikten, berättar STs avdelningsordförande Mitte Andåker Berg. Man har knappt hunnit resa sig från den förra omställningen och invaggats i falsk trygghet. Folk känner sig lurade.

Hon bedömer att flertalet av dem som kommer att gå frivilligt eller sägs upp är inspektörer, eftersom administrationen i distrikten redan har bantats hårt. Det instämmer generaldirektör Mikael Sjöberg i.

– Åtminstone på kort sikt blir det färre inspektioner, och det är klart att jag är bekymrad, säger han till ST Press. De konkreta effekterna kan vi bedöma mer exakt när avdelningscheferna inom kort ska redovisa förslag om hur neddragningarna ska genomföras.

Han tillägger att Arbetsmiljöverket kommer att redovisa konsekvenserna av besparingarna till regeringen i det budgetunderlag som lämnas i vår.

Beskedet om nya nedskärningar kom som en chock, säger Mitte Andåker Berg. Foto: SÖREN FRÖBERG
Beskedet om nya nedskärningar kom som en chock, säger Mitte Andåker Berg. Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA