Arbetsmiljön i fokus för ST

STS ORDFÖRANDEKONFERENS2012-11-21

Alltför många ST-medlemmar möter stress, bristande ledarskap och hot och våld i sin arbetsvardag. Arbetsmiljön är den enskilt viktigaste frågan för förbundet, slog STs ordförande Britta Lejon fast när hon i dag inledde förbundets ordförandekonferens på Barkarby gård utanför Stockholm.


Arbetsmiljön har försämrats, det vet vi från medlemmars berättelser och från arbetsmiljöundersökningar. Och stress är det största problemet.

STs arbete har redan givit flera resultat, sa Britta Lejon. Inom spårtrafiken har ST delat ut material om hot och våld till resenärerna. Och genom lokalt fackligt arbete har Arbetsmiljöverket uppmärksammat frågan och hotar med förbud mot farligt ensamarbete på tågen.

På Arbetsgivarverkets område har ST och förhandlingskartellen OFR lyckats få in problemen med hot och våld som ett arbetsområde i det centrala avtalet.

Det ger de lokala facken helt andra möjligheter att jobba.

Trots exemplen på fackliga framgångar, och trots att den negativa medlemskurvan i ST har vänt uppåt, var det en mörk bild Britta Lejon tecknade av fackens ställning i världen, Europa och Sverige.

Arbetsmarknadsläget har förändrats drastiskt, och det fackliga arbetet är svårare än på länge. Det är risk att vi permanentar arbetslösheten på en högre nivå. Facken har fått gå med på sämre villkor, senast i SAS.

Arbetsgivarna och ägarna i SAS, däribland svenska staten, har betett sig anmärkningsvärt, anser hon.

De har ställt facken inför ultimatum och mer eller mindre övergett den svenska arbetsmarknadsmodellen.

STs ordförandekonferens ska bland annat diskutera förbundets verksamhetsplan och budget samt inriktningen inför nästa avtalsrörelse.

Senare i dag delas också STs arbetslivspris ut. Årets pristagare är dramatikern, regissören och komikern Gertrud Larsson. Hon har skildrat handläggare på Migrationsverket och Försäkringskassan i pjäserna Asylshopping och Den flygande handläggaren.


 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA