Arbetsmiljöverket varnar för ohälsa

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-05-12

Försäkringskassans anställda löper stor risk för ohälsa, skriver Arbetsmiljöverkets Örebrodistrikt och kräver åtgärder inom hela myndigheten. I Fagersta säger arbetsplatsombudet att man förlorat greppet om ärendena.

Av:  Carl von Schéele

– Vi har försökt att ta de mest akuta ärendena först, men när man saknar överblick är det svårt att prioritera, säger Ärtan Östmark, arbetsplatsombud för ST på kontoret i Fagersta.

Försäkringskassan i Fagersta är ett av de kontor som särskilt omnämns i Arbetsmiljöverkets rapport. Arbetsmiljön är så pressande att personalen löper risk för ohälsa.

– Därför har den lokala ledningen satt in en del förebyggande insatser, som handledning, berättar Ärtan Östmark.

Överskridna budgetar

De skärpta villkoren i sjukförsäkringen i kombination med Försäkringskassans stora omorganisation ligger bakom den svåra situationen. Dessutom räcker inte kontorens anslag till en rimlig bemanning. De kontor som har haft tillräckligt med personal har överskridit sina budgetar.

– Vi får nu en förstärkning på två personer från Västerås som har minus i budgeten. Men det skulle vara bättre om de kontor som haft en dräglig arbetssituation skulle få fortsätta med det, och vi skulle få anställa utan att ta från andra, säger Ärtan Östmark.

I Västerås ska nu elva anställda börja pendla till Fagersta, Uppsala och Stockholm.

– Vi har varit förskonade, men nu är vi inne i en period med tvångsomplaceringar. Vad andra kontor upplevt tidigare upplever vi nu, säger Elisabeth Ringsgård, STs sektionsordförande och arbetsplatsombud i Västerås.

Både ilska och förstående

Både hon och Ärtan Östmark anser att omorganisationen av Försäkringskassan har skötts illa. Dessutom är de nya reglerna tuffa för många medborgare, som får ersättningar sänkta eller indragna. På båda kontoren har personal mött en hel del ilskna medborgare som drabbats av de nya hårda reglerna.

Men andra visar stort tålamod inför regeländringarna.

– Ja, många av våra kunder har varit otroligt förstående, säger Lena Vanberg, som arbetar i kundmottagningen i Västerås.

Sedan Arbetsmiljöverket genomförde sin inspektion finns en liten ljuspunkt. Försäkringskassans organisation har hunnit sätta sig mer än tidigare, anser flera personer som ST Press talat med. Ärenden handläggs snabbare.

– Jag märker det i kundtjänsten. Om jag får ett besök och går in i ett ärende som legat i två månader kan jag se på datorn att någon handläggare fattar beslut inom ett par timmar, säger Lena Vanberg.

Arbetsmiljöverket: Stor risk för ohälsa

  • Arbetsmiljöverkets Örebrodistrikt har efter inspektion
    av försäkringscentren i Arvika, Karlstad, Torsby, Karlskoga, Örebro, Fagersta och Västerås konstaterat att det finns allvarliga brister i arbetsmiljön.
  • Särskilt allvarliga var förhållandena i Fagersta och på de tre centren i Värmland.
  • Risken för ohälsa beror inte bara på överbelastning, utan också på brister i stöd och organisation, enligt Arbetsmiljöverket.
  • Situationen är svår även för cheferna som ser hur verksamheten påverkar medarbetarna negativt och ständigt måste omprioritera för att lösa akuta problem.
  • Senast i oktober ska Försäkringskassan ha en handlingsplan varav det ska framgå vilka åtgärder som vidtagits för att »motverka rådande brist på kunskap, stöd, information, tillit och delaktighet samt för att minska arbetsmängden«.
  • Arbetsmiljöverket tror att problemen är likartade på andra kontor. Därför gäller kraven på åtgärder hela Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Zimpel (ej verifierad) tis, 05/12/2009 - 18:54
Det är väl bara skicka dem på rehabilitering som Husmark tycker vi andra ska vara på för att få oss friska? Helst innan de måste gå till läkare som sjukskriver dem som sen inte FMR inte godkänner... eller är det HL som tar gör det? en himla soppa är det i alla fall, det är vi överens om...
Jag är en RESURS, Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället. Kan bara rekommendera alla som är, är på väg bli sjuka och alla som stödjer fk-personalen i deras hjälp att få deras situation dräglig göra ett besök hos oss. Vi har empati och stödjer alla som har det svårt med och mot fk. Ni är välkomna kämpa med oss andra mot de som sätter lagar och regler som inte fungerar för någon...
Mvh Zimpel resurs.ning.com

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA