Arrestvakt döms för misshandel

POLISEN2021-12-22
En arrestvakt döms av hovrätten till villkorlig dom för misshandel av en intagen, rapporterar Dagens Juridik. Vakten ska också betala 7 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Efter en trafikolycka greps en person som fördes till polisens arrest. Han omhändertogs där av två uniformerade poliser och två arrestvakter. Den övervakningsfilm utan ljud som finns från händelsen visar att den gripne var upprörd och att situationen var stökig. I samband med att den gripne reser sig från sin sittplats går den nu dömde arrestvakten fram och ger honom en hård knuff och trycker honom sedan mot en plexiglasskiva bakom bänken. Därefter ger han den sittande en örfil.

Tingsrätten konstaterade i sin dom att den som arbetar som arrestvakt inte får låta sig provoceras av att gripna är upprörda eller påverkade, skriver tidningen. Att den intagne varit verbalt hotfull gör inte arrestvaktens agerande försvarbart. Arrestvakten hade enligt domen varken på grund av laga befogenhet eller på grund av nödvärn rätt att agera som han gjorde. Tingsrätten anser att det är uteslutet att han i någon del uppfattat att situationen var sådan att han hade rätt att agera med det våld som han gjorde.

Rätten bedömer att arrestvakten gjort sig skyldig till misshandel av normalgraden. Mot bakgrund av att mannen på grund av domen kommer att omplaceras och lönen halveras anser tingsrätten att det räcker med en villkorlig dom, skriver Dagens Juridik. Han döms också att till den misshandlade mannen betala ett skadestånd för kränkning med 7 000 kronor.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.