Arriva kallas till krismöte med Region Skåne

SPÅRTRAFIKEN2020-10-01

Efter beskedet om att Arriva vill tvinga personal på Pågatågen att gå ned i tid och byta kollektivavtal, kallar Region Skåne nu företaget till ett krismöte. Kollektivtrafiknämnden anser inte att beslutet står i proportion till neddragningarna i trafiken.

Transportföretaget Arriva lämnade i förra veckan besked om att man vill ändra tjänstgöringsgraden för all tillsvidareanställd åkande personal som i dag arbetar heltid, vilket Publikt tidigare rapporterat om. De anställda kommer i stället att erbjudas nya anställningar på 80 procent. Den som tackar nej eller väljer att inte svara på erbjudandet riskerar att bli uppsagd. I samband med ändringen av tjänstgöringsgraden måste personalen också byta kollektivavtal, enligt Arriva, som uppger att erbjudandet gått ut till 320 personer.

Både ST och Seko har reagerat starkt på arbetsgivarens besked. Och nu rapporterar Sydsvenskan att även Region Skånes kollektivtrafiknämnd har bett entreprenören om en förklaring.

”Det som är oerhört provocerande i detta är att Arriva använder coronapandemin som skäl för att ta igen sina förluster på hela personalstyrkan. De tar dessutom tillfället i akt under pandemin att försämra arbetsvillkoren för personalen”, säger Andreas Schönström, S, vice ordförande i regionens kollektivtrafiknämnd till tidningen.

Han hoppas att Arriva drar tillbaka förslaget och framhåller också till tidningen att det finns en samsyn i nämnden kring företagets agerande, att det fattade beslutet inte står i proportion till Skånetrafikens beslut om neddragningar i trafiken.

Kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau ser enligt tidningen fram emot en bred diskussion med Arriva kring följdverkningarna av coronakrisen. Enligt Sydsvenskan ska mötet mellan Arriva och Region Skåne hållas på onsdag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA