Arriva kallas till krismöte med Region Skåne

SPÅRTRAFIKEN2020-10-01
Efter beskedet om att Arriva vill tvinga personal på Pågatågen att gå ned i tid och byta kollektivavtal, kallar Region Skåne nu företaget till ett krismöte. Kollektivtrafiknämnden anser inte att beslutet står i proportion till neddragningarna i trafiken.

Transportföretaget Arriva lämnade i förra veckan besked om att man vill ändra tjänstgöringsgraden för all tillsvidareanställd åkande personal som i dag arbetar heltid, vilket Publikt tidigare rapporterat om. De anställda kommer i stället att erbjudas nya anställningar på 80 procent. Den som tackar nej eller väljer att inte svara på erbjudandet riskerar att bli uppsagd. I samband med ändringen av tjänstgöringsgraden måste personalen också byta kollektivavtal, enligt Arriva, som uppger att erbjudandet gått ut till 320 personer.

Både ST och Seko har reagerat starkt på arbetsgivarens besked. Och nu rapporterar Sydsvenskan att även Region Skånes kollektivtrafiknämnd har bett entreprenören om en förklaring.

”Det som är oerhört provocerande i detta är att Arriva använder coronapandemin som skäl för att ta igen sina förluster på hela personalstyrkan. De tar dessutom tillfället i akt under pandemin att försämra arbetsvillkoren för personalen”, säger Andreas Schönström, S, vice ordförande i regionens kollektivtrafiknämnd till tidningen.

Han hoppas att Arriva drar tillbaka förslaget och framhåller också till tidningen att det finns en samsyn i nämnden kring företagets agerande, att det fattade beslutet inte står i proportion till Skånetrafikens beslut om neddragningar i trafiken.

Kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau ser enligt tidningen fram emot en bred diskussion med Arriva kring följdverkningarna av coronakrisen. Enligt Sydsvenskan ska mötet mellan Arriva och Region Skåne hållas på onsdag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.