Åtta språkutbildningar läggs ned i Lund

SPARKRAV2004-10-26

Grundutbildningar i åtta språk läggs ned vid Lunds universitet. Orsaken är universitetet har ett stort underskott.

Estniska, litauiska, tjeckiska, ungerska, thai, indonesiska, finska och norska är de språk som drabbas när den grundläggande undervisningen läggs ner.

– Beslutet är tills vidare och vi hoppas naturligtvis att kunna återuppta undervsningen. Men vi vet inte när, säger Jan Svensson, dekanus för ormrådet humaniora och teologi. De studenter som redan påbörjat sin utbildning kan fortsätta men inga nya tas in till grundutbildningen. Forskningen berörs inte.

Lunds universitet i sin helhet har ett stort underskott och enbart området humaniora och teologi, till vilket de åtta språken hör, ska spara totalt 13 miljoner 2005.

Jan Svensson tillägger att ytterligare åtgärder måste vidtas. Inga fler ämnen försvinner men i stort sett alla institutioner inom humaniora och teologi måste skära ner i sina kursutbud.

Vilka personalkonsekvenserna blir är än så länge oklart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA