ST har under 2019 satt av 30 miljoner kronor för att värva nya medlemmar. Men målet om att vara 80 000 yrkesverksamma medlemmar till 2020 är svårt att nå, sade förbundsordförande Britta Lejon på årets stämma.
Bild: Linus Hellerstedt
ST har under 2019 satt av 30 miljoner kronor för att värva nya medlemmar. Men målet om att vara 80 000 yrkesverksamma medlemmar till 2020 är svårt att nå, sade förbundsordförande Britta Lejon på årets stämma.

Avdelningar tvivlar på STs värvningsmål

ST2019-05-23
​Till slutet av nästa år är STs mål att öka antalet yrkesverksamma medlemmar från dagens runt 65 000 till 80 000. På årets förbundsstämma ställde sig flera avdelningar frågande till om det är realistiskt.

Under 2019 har ST satt av 30 miljoner kronor extra i budgeten för en satsning på att värva medlemmar. Pengar som bland annat går till en husbil med nyanställda värvare som ska åka på turné i landet med start i sommar.

Redan på kongressen 2016 satte ST ett mål om att vara 80 000 yrkesverksamma till december 2020. I dag är antalet omkring 65 000. Hittills har utvecklingen inte gått enligt plan och under en frågestund på årets förbundsstämma reste flera avdelningar frågetecken kring STs ambition.

Johan Almén, styrelseledamot för ST inom Försäkringskassan, menade att målet är otydligt.

– Arbetsförmedlingens avdelning har till exempel gjort ett kanonbra värvningsjobb, men på grund av politiska beslut får de ändå färre medlemmar, sade han.

Visserligen är det ur ekonomisk synvinkel väsentligt att förbundets medlemmar blir fler, påpekade Johan Almén. Men han hade också velat se ett större fokus på att förbundet verkar för att medlemmarnas arbetsplatser får bättre resurser, så att medlemmarna kan klara av sina jobb.

– Det blir lite problematiskt att ha ett övergripande mål som inte kan uppfyllas och sedan berömma oss själva för att vi gjort ett bra jobb med att värva, sade han.

Arbetsförmedlingens avdelningsordförande Fredrik Andersson var inne på samma spår när han gick upp på stämmans talarpodium.

– Att bli 15 000 medlemmar till på ett år är en stor utmaning. Frågan är om det ens är konkret möjligt att värva så många, sade han.

Både Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens avdelningsrepresentanter påpekade att ST inte har makten över de politiska beslut som påverkar medlemsantalet, och exemplifierade med hur Migrationsverkets, Arbetsförmedlingens och ett antal andra myndigheters nedtrappning av verksamheten under de senaste åren har påverkat medlemsantalet negativt.

Förbundsordförande Britta Lejon konstaterade att förbundet förmodligen inte kommer att vara 80 000 yrkesverksamma medlemmar i december 2020. Samtidigt påpekade hon att det inte betyder att förbundet ska sluta försöka nå det uppsatta målet.

– Jag ska ärligt säga att det inte är realistiskt. Vi äger inte de politiska besluten och de avgör ju väldigt mycket hur det kommer att se ut, sade hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.