Facken efterlyser tydliga svar från ledningen och vill också få till en diskussion om vart Kriminalvården är på väg, vilka åtgärder som är att vänta samt vilken arbetsgivarpolitik som myndigheten har för avsikt att tillämpa framöver.
Bild: Mostphotos
Facken efterlyser tydliga svar från ledningen och vill också få till en diskussion om vart Kriminalvården är på väg, vilka åtgärder som är att vänta samt vilken arbetsgivarpolitik som myndigheten har för avsikt att tillämpa framöver.

Avled i arresten – familj får skadestånd

KRIMINALVÅRDEN2020-02-06
Familjen till den man som avled i arresten i Karlstad 2018 får sammanlagt 120 000 kronor i skadestånd av Kriminalvården. De hade begärt det dubbla beloppet. I höstas dömdes två kriminalvårdare för tjänstefel i samband med dödsfallet.

En natt i januari 2018 tog en polispatrull in mannen till arresten i Karlstad, enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB. När mannen skulle släppas på morgonen var han död.

Mannens två minderåriga barn hade via sina ombud begärt 60 000 kronor vardera i skadestånd av Kriminalvården för psykisk lidande. Efter att myndigheten gått igenom ärendet kom man fram till att de har rätt till skadestånd.

”Enligt Kriminalvården finns det sammantaget tillräckligt mycket som talat för att dödsfallet hade förhindrats om myndigheten inte agerat felaktigt eller försumligt”, skriver myndigheten i sitt utlåtande.

Kriminalvården har också tagit hänsyn till att två kriminalvårdare som tjänstgjorde under natten då mannen avled dömdes för tjänstefel i oktober förra året, skriver man i utlåtandet.

Enligt domen i Värmlands tingsrätt, som Publikt tidigare har skrivit om, hade de båda kriminalvårdarna missat att utföra delar av den rutinmässiga tillsyn som ska ske var femtonde minut när det gäller omhändertagna enligt LOB.

Kriminalvården låter dock skadeståndet till mannens två barn stanna på 30 000 kronor vardera, eftersom hans död inte bedöms ha orsakats av grov vårdslöshet från myndighetens sida. Hans föräldrar får också 30 000 kronor vardera, även de hade ansökt om den dubbla summan.

Sju syskon till mannen hade också begärt skadestånd, men Kriminalvården avslår deras ansökan eftersom ingen av dem bodde ihop med mannen vid tillfället för hans död. Ingen av dem har heller haft en närmare relation till den nu döde mannen än "vad som normalt gäller mellan syskon", skriver Kriminalvården i sitt utlåtande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.