Avreglering dyr för konsumenterna

NYHET2005-01-17

Efter avregleringen har priserna på el, taxi, posttjänster och resor med tåg och flyg ökat snabbare än den allmänna prisutvecklingen. Bara telemarknaden har blivit relativt sett billigare för konsumenten, konstaterar Regelutredningen.

Men utredaren Dan Andersson anser ändå att den fria konkurrensen har bidragit till en ”ökad samhällsekonomisk effektivitet”. Det är enligt utredningen inte heller möjligt att återreglera de marknader där staten förr var ensam aktör; EU-medlemskapet, internationaliseringen och den tekniska utvecklingen hindrar det.

Däremot bör staten förstärka sin ägarroll i de statliga bolagen. Dessa behöver tydliga och realistiska mål, och kan inte alltid drivas utifrån kommersiella mål som aktieägarvärde.

Dan Andersson vill också öka oberoendet för de myndigheter som sysslar med regleringar och tillsyn, till exempel Järnvägsstyrelsen och Luftfartsstyrelsen.

Sådana myndigheter bör flyttas från näringsdepartementet, anser han, eftersom departementet samtidigt har andra motstridiga roller. Cheferna för tillsynsmyndigheterna bör även få ett starkare anställningsskydd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA