Avskedas efter rån mot kollega

DOMSTOLARNA2020-10-22
En domstolsvärd vid en hovrätt avskedas efter att ha dömts för rån och olaga hot mot en kollega på arbetsplatsen.

I ett omklädningsrum i början av arbetsdagen ska domstolsvärden ha bett sin kollega om att få kolla på dennes mobiltelefon. När kollegan därefter visar honom telefonen tar domstolsvärden den ur hans hand och stoppar den i sin ficka.

Kollegan tror först att det handlar om ett skämt och ber att få tillbaka telefonen, men domstolsvärden hotar då både kollegan och dennes familj. Efter det ska också domstolsvärden ha sagt till kollegan att inte säga något om händelsen för ”då skulle han råka illa ut”.

Domstolsvärden nekar till brott, men dömdes tidigare i oktober för rån, olaga hot och övergrepp i rättssak. Han fick en villkorlig dom med samhällstjänst.

Nu står det också klart att personalansvarsnämnden på mannens arbetsplats väljer att avskeda honom. Nämnden skriver i sitt beslut att brottsligheten får anses särskilt allvarlig eftersom den ägt rum på arbetsplatsen, samt att man som rättsvårdande verksamhet måste kunna särskilt stora krav på anställdas skötsamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Domstolarna
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.