Domstolsanställd anmäld för hot mot kollega

DOMSTOLARNA2020-03-03

En domstolsvärd vid en hovrätt ska under arbetstid ha hotat en kollega och tagit kollegans mobiltelefon, enligt en anmälan till personalansvarsnämnden. Förundersökning pågår fortfarande, men hovrätten vill ändå att mannen skiljs från sin anställning.

Mannen har sedan ett och ett halvt år tillbaka varit anställd vid den aktuella hovrätten. Som domstolsvärd har hans arbetsuppgifter bland annat varit att bemanna säkerhetskontroller, arbeta förebyggande med rättens säkerhet, närvara vid förhandlingar samt informera och visa besökare rätt.

Händelsen ska enligt anmälan till personalansvarsnämnden ha ägt rum i ett omklädningsrum i början av arbetsdagen i mitten av januari i år. Domstolsvärden ska där ha bett en kollega att få kolla på dennes telefon. När kollegan sedan visade honom telefonen ska mannen enligt anmälan ha tagit den ur kollegans hand och därefter stoppat den i sin ficka. När kollegan, som först trodde att det handlade om ett skämt, bad att få tillbaka telefonen ska mannen ha hotat kollegan och hans familj.

Kollegan blev rädd och vågade inte gå till sin chef. Han gick i stället ut genom en bakdörr där en annan person upptäckte honom och senare hjälpte honom att kontakta arbetsgivaren på hovrätten som tog beslutet att tillkalla polis. När domstolsvärden greps hade han inte längre telefonen på sig.

Via kameror och loggar över vem som öppnat dörrar och rört sig i olika lokaler kunde arbetsgivaren sedan hitta mobiltelefonen och konstatera att stora delar av kollegans beskrivning av situationen var riktig.

Förundersökning i fallet pågår fortfarande, men i en anmälan till personalansvarsnämnden begär hovrätten att mannen redan nu skiljs från sin anställning. I anmälan till personalansvarsnämnden skriver hovrätten: ”Oavsett hur händelsen är att bedöma i straffrättsligt hänseende innefattar den ett beteende mot en arbetskamrat som inte under några omständigheter kan accepteras på en arbetsplats.”

I anmälan tar hovrätten även upp andra tillfällen där mannen ska ha betett sig olämpligt. Domstolen hänvisar också till en undersökning som gjorts av företagshälsovården som konstaterat att mannen skapat en obehaglig och osäker stämning i sin arbetsgrupp, bland annat genom att använda härskartekniker och att anklaga andra för att ha gjort fel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Hovrätten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA