Avtal klart om trygghetsfrågorna

NYHET2004-11-16

OFR och Arbetsgivarverket är överens om förändringar av Trygghetsavtalet och pensionsfrågan. Sacos avtal är klart, förutom villkoren för de anställda vid Försäkringskassan.

Under måndagen slöt OFR och Arbetsgivarverket ett delavtal om trygghets- och pensionsfrågorna.

Det innebär att det införs en karenstid på ett år i trygghetsavtalet. Visstidsanställda ska omfattas av avtalet efter en karenstid på tre år.

Åldern för att få pensionsersättning och särskild pensionsersättning höjs till 61 år från 2008.

Arbetsgivarverkets yrkande om att höja pensionsåldern för flygledare och officerare till 61 år har förts bort från avtalet. Förhandlingarna fortsätter under fredsplikt.

Medlarna arbetar för att lösa tvisten om lönerna vid den nya myndigheten Försäkringskassan. Enligt ST krävs en halv miljard kronor för att handläggare och andra grupper ska få löner som är likvärdiga med andra statsanställda.

Även villkoren för försvarsanställda i utlandstjänst och förhandlingsordningen vid polisen har förts till medling.

Saco-s preliminära avtal har permanentats. Det är treårigt och innehåller inga siffror. Men parterna avvaktar med att sluta en uppgörelse om villkoren för de anställda inom Försäkringskassan.

Även Seko slöt ett avtal under måndagen. Det ger 7,3 procent under tre år vid oenighet i de lokala förhandlingarna. Om inte parterna blir överens om annat finns också en inkomstgaranti på 700 kronor. Dessutom höjs semesterlönegarantin med 12,8 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA