Avtal klart för post- och flygplatsanställda

AVTAL2017-08-14
I början på juli blev löneavtalet för post- och flygplatsanställda klart. Avtalet är värt 6,5 procent på tre år. En nyhet är att flexpension införs.

STs nya avtal med Almega inom bransch kommunikation är treårigt. Det ger 6,1 procent i löneökningar och dessutom avsätts 0,4 procent till flexpension, det vill säga en möjlighet att gå ned i arbetstid för den som närmar sig pensionsåldern.

– Det är positivt att vi följer märket och att det införs flexpension även för post- och flygplatsanställda, säger STs ombudsman Elisabeth Fredriksson.

En fördel med ett treårigt avtal är att bolagen vet vilken löneökning som gäller och att man kan ägna sig åt andra frågor i stället, konstaterar hon.

ST och Almega är exempelvis överens om att bilda en gemensam arbetsgrupp för att kartlägga hur arbetsgivare i branschen arbetar med organisatorisk, social- och fysisk arbetsmiljö. Den ska också lyfta fram goda exempel.

– Arbetsgruppen ska bildas nu direkt i höst så det blir lite tempo, och ska vid behov resultera i åtgärder för en bättre arbetsmiljö. I branschen sker förändringar snabbt och då är det skönt att parterna har frågan på bordet, säger Elisabeth Fredriksson.

Dessutom ska det bildas separata arbetsgrupper på Swedavia och Bring Citymail. På Swedavia ska arbetsgruppen diskutera raster och dess förläggning och på Bring Citymail är det toalettbesök under turerna som är på agendan.

ST stoppade också en del av arbetsgivarens yrkanden, som att Almega ville ha sifferlösa tillsvidareavtal och arbetsgivarna skulle ha möjlighet att kunna förändra den ordinarie arbetstiden med en veckas varsel i stället för två.

Avtalet gäller drygt 4 000 ST-medlemmar på PostNord, Swedavia, Menzies Aviation AB, Bring Citymail, Ängelholm flygplats EPN och Aviator - och från 1 augusti 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.