Bakslag för Luftfartsverket

FLYG2005-09-02

Luftfartsverket (LFV) får inte ta betalt av de bussar som kör passagerare till Arlanda flygplats. Marknadsdomstolen anser att avgifterna kan vara oskäligt höga.

LFV ville avgiftsbelägga busstrafiken till terminalerna för att bussbolagen ska bära sin andel av de kostnader verket har för de gemensamma ytorna för vägtrafik och passagerare. Konkurrensverket hade vid sin prövning inga invändningar mot systemet, men beslutet överklagades av ett bussbolag, flera parkeringsbolag och ett hotell.

LFVs avgifter skulle drabba långtidsparkeringarna, eftersom dessa erbjuder gratis busstransporter från parkeringsplatsen till terminalen. Av 11 000 p-platser vid Arlanda driver verket självt 7 000. De fyra privata parkeringsbolagen ansåg att de nya avgifterna skulle vara en metod för verket att slå ut konkurrensen.

Också ett hotell som erbjuder gästerna gratis transfer till flyget vände sig emot planerna på avgifter.

Verket har motiverat bommarna och avgifterna med att man vill ha kontroll över trafiken på flygplatsområdet, och att man faktiskt upplåter angöringsytor som har ett ekonomiskt värde och kostar pengar att upprätthålla.

Men Marknadsdomstolen anser att det inte kan uteslutas att avgifterna blir för höga i förhållande till de verkliga kostnaderna och att de skulle kunna innebära ett missbruk av LFVs dominerande ställning.

De som överklagat Luftfartsverkets avgiftsplaner får alla rätt i domstolen. LFV får därför också betala sina motparter drygt 2,4 miljoner kronor i rättegångskostnader.

(Korrigerad version av artikel publicerad 050901)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA