Banverket stoppar säkerhetsprojekt

JÄRNVÄGAR2004-12-03

Banverket har stoppat det omfattande trafiksäkerhetsprojektet Tri. Orsaken är skenande kostnader och osäkerhet om utgången.

Tri-projektet har pågått i fyra år och har hittills kostat 70 miljoner kronor. Målet har varit att modernisera och strama upp regelverket för säkerheten på järnvägarna.

Men projektet har dragits med förseningar. Planen var att, med början hösten 2004, utbilda omkring 10 000 anställda på Banverket och hos tågoperatörerna. Sedan skulle de nya reglerna börja gälla hösten 2005. Regelarbetet är dock inte klart och inga utbildningar har startats.

Banverkets generaldirektör Bo Bylund har nu beslutat att avbryta projektet i sin nuvarande form. Den omedelbara anledningen är att budgeten på 80 miljoner kronor skulle komma att överskridas – med hur mycket kan ingen säga.

En utvärdering av Tri pågår och ska vara klar i mitten av januari. Först därefter fattas beslut om hur projektet ska slutföras.

– Vi behöver bättre kontroll och en tro på att det går att genomföra projektet, säger Rune Lindberg på Banverket. Det har varit svårt att få en klar bild av hur mycket arbete som återstår.

Rune Lindberg är chef för avdelningen Järnvägssystem och projektansvarig i verksledningen.

– Det är ett misslyckande, konstaterar han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA