Barbro Jönsson anmäld för lagtrots

POLISEN2012-03-20
Rikspolisstyrelsen, RPS, anmäler Västra Götalandspolisens chefsjurist Barbro Jönsson till ansvarsnämnden, för att hon vägrat lämna ut allmänna handlingar till en journalist.

Enligt SVTs Västnytt har Barbro Jönsson vägrat lämna ut handlingar till en journalist, trots att kammarrätten tre gånger underkänt polismyndighetens sekretessprövning. Själv nekar hon till att det skulle betraktas som lagtrots att handlingarna ändå inte lämnats ut.

Men Rikspolisstyrelsen tycker att Barbro Jönsson åsidosatt sina plikter i anställningen och anmäler henne därför till Statens ansvarsnämnd, enligt Västnytt. Ärendet har tidigare varit föremål för utredning av misstänkt tjänstefel på Riksenheten för polismål, men åklagaren beslutade då att lägga ned förundersökningen.

2008 fick Barbro Jönsson STs arbetslivspris för att hon med stort mod hade fortsatt sitt arbete för att stoppa den organiserade brottsligheten, trots ett bombattentat 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.