Bättre betalt för helgjobb på domstol

DOMSTOLAR2020-06-25
ST och arbetsgivarsidan i Sveriges domstolar har efter många års förhandlingar kommit överens om ett avtal som höjer kompensationen för helgarbete från 200 kronor till minst 600 kronor, förutom övertidsersättning.

– Det är klart att jag är nöjd, säger STs avdelningsordförande Veronica Wetterhag om det nya avtalet.

Förutom den rejäla nivåhöjningen ser hon det som en viktig framgång att ersättningen vid helgarbete nu ska vara en procentandel av lönen, och lägst 600 kronor.

– Med kopplingen till lönenivån behöver vi inte kräva ständiga omförhandlingar av en fast summa.

Det tidigare avtalet var från 1988. Det nya avtalet börjar gälla i september, men för perioden 1 april till 31 augusti betalas 400 kronor i retroaktiv ersättning för varje helgdag man arbetat.

ST-medlemmen Peter Rosén, ordningsvakt i Göteborg, är också nöjd med att ett avtal kommit till stånd:

– Visst är pengen i sig välkommen, det är tre gånger mer än vad vi har i dag. Men segern känns skönare. Jag tycker att det visar hur viktigt det är att vara fackligt organiserad. Och att trägen vinner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.