Bedragare lurade av KTH en halv miljon

EKOBROTTSLIGHET2016-06-01
Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har betalat ut mer än en halv miljon kronor till en bedragare, skriver Expressen. Polisen varnar andra myndigheter för så kallade vd-bedrägerier.

Någon har lyckats kapa mejlkonton för två chefer vid KTH och kunde från dem skicka direktiv om två utbetalningar på sammanlagt 60 000 euro, drygt en halv miljon kronor. Enligt Expressen varnar polisen för att den här typen av brott – så kallade ”vd-bedrägerier” - ökar kraftigt.

”Det stämmer att vi har betalat ut två fakturor och att det uppenbarligen inte är rätt mottagare som har fått pengarna”, säger KTHs ekonomichef Susanne Odung till tidningen.

Bedrägeriet polisanmäldes för en dryg vecka sedan. Två chefer på universitetet har haft sina mejlkonton kapade sedan åtminstone mitten av december och genom dem har bedragaren lyckats skicka fakturor och direktiv om utbetalningar med sitt eget konto som mottagare. KTHs ekonomiavdelning har i god tro verkställt utbetalningarna.

”Det är väldigt mycket pengar och det är inte alls bra att något sådant här händer. Ytterst handlar det om skattepengar som nu har hamnat på villovägar”, säger Susanne Odung till Expressen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.