Bedrägeri mot Försäkringskassan

F-KASSAN2007-05-28
Försäkringskassan har lurats på 30 miljoner kronor av en anställd som gjort utbetalningar till sig själv och andra medan han arbetade som handläggare i Göteborg.

Enligt den 28-årige mannens försvarare har han erkänt brottsligheten. Fyra personer är anhållna av polisen. Enligt TV4s Nyheterna är det utöver den huvudansvarige 28-åringen en sammanboende och ett annat par.

De pengar som mannen förskingrat har betalats ut som bidrag till personliga assistenter. Han var själv ansvarig för utbetalningarna och hann betala ut 30 miljoner kronor till sig själv och sina kumpaner innan Försäkringskassans egen personal upptäckte vad som hänt.

De låter enskilda befattningshavare på ganska lösa grunder betala ut stora belopp utan att det finns några fungerande kontrollsystem, säger 28-åringens försvarsadvokat Allan Stutzinsky till TT.

– Vi har hög säkerhet i Försäkringskassan eftersom vi förvaltar stora belopp och har mängder av utbetalningar. Vi har ett gott samarbete med åklagare och polis. Det är också det som gjort att utredningen kommit i gång så snabbt och att pengar har säkrats. Vi ska nu se över rutinerna och vidta de åtgärder som är nödvändiga, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har större delen av de förskingrade pengarna återfunnits.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.