"Belöna aktiva arbetslösa"

RAPPORT2004-08-27

Arbetslösa som arbetar aktivt på att stärka sin ställning på arbetsmarknaden bör belönas med högre a-kassa. Det föreslås i den rapport som Arbetslivsinstitutet presenterar idag.

Arbetslösa som går sysslolösa och på grund av a-kassevillkor hindras göra en egen insats för att förbättra sin situation innebär ett orimligt slöseri.

Det framhåller professor Casten von Otter och generaldirektör Inger Ohlsson påArbetslivsinstitutet i samband med att slutversionen av rapporten Aktivt arbetsliv presenteras idag på näringsdepartementet.

Rapporten, som skrivit av Casten von Otter, innehåller bland annat förslag om att den som aktivt försöker förbättra sina möjligheter på arbetsmarknaden ska belönas av samhället med högre a-kasseersättning.

Vidare ifrågasätts dagens omställningspolitik och tre mål formuleras för framtiden:

  • Individens egen vilja, känsla och motivation bör vara utgångspunkten. Arbetslösa ska inte ”klientifieras”.
  • En bredare samverkan krävs för att lösa problemen. Omställningspolitiken är idag för myndighetsdominerad. Fler aktörer, särskilt arbetsgivare, bör få bidra med organisatoriska insatser och sin egen kreativitet.
  • Att hålla arbetslösheten på fyra procent räcker inte. Avsikten bör vara att nå flera olika samhällsmål så bra som möjligt samtidigt, till exempel att skapa jobb, konkurrenskraft och välfärd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA