Beslut fattat om förenkling av Las

LAS2006-05-19

Riksdagen har fattat beslut om förändringar i Lagen om anställningsskydd, Las, och i föräldraledighetslagen. Bakom beslutet stod socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.

Las förenklas genom att alla former av tidsbegränsade anställningar förs samman till en anställningsform, fri visstidsanställning. Därmed försvinner till exempel säsongsanställning som anställningsform. Andra tidsbegränsade anställningar, som vikariat och provanställning, blir kvar som i dag.

De nya reglerna innebär att den som under fem år har varit anställd hos samma arbetsgivare i fri visstidsanställning i sammanlagt mer än 14 månader automatiskt ska bli tillsvidareanställd (fast anställning). Om arbetstagaren har varit provanställd ska den tiden också räknas in.

Den som har varit anställd ska även i fortsättningen ha företräde till återanställning. För företräde ska det i framtiden räcka med sex månaders anställning under de senaste två åren i stället för som i dag tolv månaders anställning under de senaste tre åren.

Föräldralediga får också ett starkare skydd enligt Las. Uppsägningstiden för en föräldraledig arbetstagare som sägs upp på grund av arbetsbrist ska börja löpa först när arbetstagaren återupptar arbetet. I dag löper uppsägningstiden under tiden föräldraledigheten pågår.

Föräldraledighetslagen får en ny regel som förbjuder arbetsgivare att missgynna arbetssökande och arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledighet.

Ändringarna i Las börjar gälla från den 1 juli 2007. Ändringarna i föräldraledighetslagen gäller från den 1 juli i år.

De borgerliga partierna i Alliansen ville ha en längre kvalifikationstid för tillsvidareanställning och att reglerna om visstidsanställning skulle få en annan utformning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA