Besparingar orsak till den dåliga säkerheten

NYHET2004-09-24

– Regeringen har det yttersta ansvaret för den dåliga säkerheten. Besparingarna har lett till överfulla anstalter och färre anställda, säger Kristina Eriksson, ST.

– Våra tankar går hela tiden till gisslan och hans familj. Huvudsaken är att han kommer tillbaka och att han är oskadad, säger Kristina Eriksson, ordförande för ST inom Kriminalvården.

Den vårdare som två intagna tvingade med sig vid rymningen från Mariefredsanstalten i går kväll hålls fortfarande som gisslan. Senare på kvällen avgick Kriminalvårdens generaldirektör Lena Häll Eriksson.

Kristina Eriksson menar att det är sparbetinget som lett till den försämrade säkerheten.

– Det är så fullt på anstalterna att det inte går att omdisponera och skilja på fångarna som vi kunde göra tidigare.

Den utbyggnad av antalet platser som påbörjats har kommit alldeles för sent, menar hon.

– Tidigare kunde fler vårdare vara ute på avdelningarna. Men personalminskningarna har lett till att det kanske bara är två vårdare ute på en avdelning med 20 intagna och lika många vid inlåsningen på kvällen.

Kristina Eriksson säger att vårdarna många gånger ställer upp mer än vad det egentligen finns resurser till. Men all personal har inte tillräcklig utbildning för att klara av de svåra arbetsuppgifterna.

– Jag tror att man tänker sig för både en och två gånger innan man vågar söka sig till kriminalvården, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA