Betydligt färre praktikanter i staten

STATSFÖRVALTNING2020-06-02
De statliga myndigheterna tar emot betydligt färre praktikanter än tidigare, konstaterar Statskontoret efter en granskning. De mål som satts upp för antalet praktikanter har inte nåtts.

Målsättningen att erbjuda 1 000 nyanlända arbetssökande och 1 000 arbetssökande med funktionsnedsättning praktik i staten har inte uppnåtts, konstaterar Statskontoret i sin uppföljning. Under perioden mars 2019 till och med februari 2020 fick 184 nyanlända arbetssökande praktik. Det kan jämföras med 767 nyanlända praktikanter motsvarande period året innan. Antalet arbetssökande med funktionsnedsättning  som fick praktik var 113, jämfört med 256 föregående år.

Sedan april 2016 har drygt 2 800 nyanlända arbetssökande och drygt 1 150 arbetssökande med funktionsnedsättning fått praktik i staten. Bland de nyanlända praktikanterna finns en övervikt av män, medan det är något fler kvinnor än män som fått praktik från målgruppen arbetssökande personer med funktionsnedsättning, skriver Statskontoret i ett pressmeddelande.

Några få myndigheter står för majoriteten av praktikplatserna, främst Skogsstyrelsen, Trafikverket och Arbetsförmedlingen, konstaterar Statskontoret. Minskningen av antalet praktikanter beror till stor del på att Skogsstyrelsen har tagit emot färre än tidigare. Av 202 myndigheter har 177 tagit emot minst en praktikant sedan april 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.