Billigare att använda Statens servicecenter

STATENS SERVICECENTER2020-06-01
Det kommer att bli sänkta avgifter för de myndigheter som använder sig av Statens servicecenters tjänster. Anledningen är att myndigheten har effektiviserat och digitaliserat, enligt en internrapport.

Från 1 juli sänks avgiften för att använda Statens servicecenters lönesystem med två kronor per lönespecifikation. Det är första gången som avgiften förändras på tre år, skriver Statens servicecenter i en rapport till regeringen.

I sitt regleringsbrev för i år fick Statens servicecenter i särskilt uppdrag att reda ut hur kostnaden för framförallt små myndigheter samt universitet och högskolor som använder sig av myndighetens tjänster kan få minskade kostnader.

Inom ramen för det regeringsuppdraget tog man hjälp av Malmö, Lunds och Göteborgs universitet. Samtliga dessa har nu fått minskade kostnader, något som är tänkt att i framtiden smitta av sig till andra lärosäten som använder sig av Statens servicecenter.

Att kostnaderna har kunnat hållas nere beror på at Statens servicecenter har tagit fram en standardlösning för redovisning- lönehantering och e-handel, som ett antal myndigheter har eller ska flytta över till. Sammanlagt ska det spara 23 miljoner kronor åt statsförvaltningen under 2020, enligt rapporten.

En annan anledning till att det har blivit billigare för myndigheter att använda sig av Statens servicecenter är att verksamheten har digitaliserats några snäpp, bland annat genom att e-fakturering tillämpas i högre utsträckning. För de myndigheter som använder sig av faktureringstjänsten har avgiften sjunkit med omkring hälften sett till varje enskild faktura, enligt rapporten.

Statens servicecenter har som mål att 90 procent av faktureringen som hanteras ska utgöras av e-fakturor när 2020 är över.

”Utöver utökad kostnadseffektivitet ger det också miljömässiga fördelar med ökad andel av elektroniska fakturor”, skriver myndigheten i sin redovisning.

Mer enhetliga system och att man använder sig av digitala blanketter i stället för pappersvarianter är annat som gör att Statens servicecenter har kunnat sänka sina avgifter, enligt den rapport som nu har lämnats in till regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.